• gyors feliratkozás
• díjmentes hirdetés

Regisztrálok


Mattolta a válság a lakáspiacot

Negyven százalékkal kevesebb építési engedélyt adtak ki a hatóságok a harmadik negyedévben, mint egy évvel korábban. A durva zuhanás nem jelenti a válság mélypontját, az csak 2010 közepén jön el. Akinek pénze van, annak érdemes lakást vásárolnia.
Már kezd látszani a válság és a lakásvásárlást visszafogó kormányzati döntések hatása az újlakás építési és használatbavételi engedélyek számát mutató legújabb KSH statisztikában.

Az első félév még erős volt

A válság ellenére az első három negyedévben mindössze 1 százalékkal csökkent a használatbavételi engedélyt kapott lakások száma tavalyhoz képest. Ez annak tudható be, aki lakásvásárlás előtt állt, annak érdemes volt az üzletet még az első félévben nyélbe ütnie.

A szociálpolitikai támogatás, valamint az állami kamattámogatott hitelek ugyanis csak július elsejéig éltek, és az új lakások áfája is akkor emelkedett 20-ról 25 százalékra. A harmadik negyedévre már semmi hasonló ösztönző nem maradt, ezért is a látványos, 23 százalékos visszaesés tavalyhoz képest a használatbevételek terén.

Ennél is jelentősebb visszaesés várható azonban 2010-2011-re – mondta lapunk megkeresésére az Otthon Centrum elemzője, Valkó Dávid. A lakásépítésben jellegéből fakadóan általában 1-1,5 éves késéssel érzékelhetőek a gazdasági környezet és a kereslet változásai – tette hozzá az elemző.

Budapest - vidék

A lakásépítésben mindig is húzóerőnek számító Budapesten még ennyire sem érezhető egyelőre a válság hatása, hiszen miközben a kiadott építési engedélyek számában már 12,2 százalékos a visszaesés az első három negyedévben tavalyhoz képest, addig 3,6 százalékkal még mindig nőtt a használatbavételi engedélyt kapó lakások száma.

A vidéki építkezéseknél jelentősebb a visszaesés. A kiadott építési engedélyek száma 26-32 százalékkal csökkent, a használatba vételi engedélyek száma pedig jelentős részüknél tíz százalékkal lett kevesebb, s csak a „többi város” kategóriában nőtt, éppen annyival, mint a fővárosban.

Ebben annak is szerepe lehet, hogy a bankok a válsággal a vidéki hitelkérőket kockázatosabb kategóriába sorolták, mint eddig, ezért ott nehezebb hitelhez jutni, így nem csoda, ha hamarabb csökkent az építési kedv – magyarázta az adatsort Valkó Dávid.

Jövőre még kevesebbet adnak át

Az, hogy még nem nagyobb a visszaesés a használatba vételben, azt tükrözi, hogy a folyamatban lévő beruházások többségét befejezik az építők. Új beruházásba viszont már óvatosabban kezdenek, nem bízva a kereslet újbóli megélénkülésében – állította Valkó Dávid.

A használatba vételek számában jelentősebb visszaesés jövőre lesz várható, mert akkor készülnek el azok a lakások, amelyeket most építenek. Márpedig az építési engedélyek számából már látszik, hogy jövőre jóval kevesebb lakást adnak át, mint az idén, vagy tavaly.

Kevesebb építési engedélyt kértek

A kiadott engedélyek száma hónapról hónapra csökkent az előző évhez képest. Éves szinten 26 százalékkal, a harmadik negyedévben pedig 40 százalékkal kevesebb építési engedélyt adtak ki, mint tavaly ilyenkor.

Egyedül Bács-Kiskun és Somogy megyében növekedett tavalyhoz képest 13-19 százalékkal az engedélyt kapott építkezések száma. Valkó Dávid ezt a kecskeméti Mercedes beruházás, és a nem lanyhuló balatoni ingatlanfejlesztések számlájára írta. A Fejér megyei több mint 50 százalékos visszaesés okát pedig abban látta, hogy a megyében – az ott működő nagy üzemek leépítései okán – az országoshoz képest látványosabb volt a munkahelymegszűnés.

Mi várható?

Az Otthon Centrum már júliusban megfogalmazta előrejelzését. Szerintük a megépülő lakásszám az idén 30 százalékkal, jövőre további 60 százalékkal csökken, és már az idei évre 50 százalékos forgalomcsökkenést valószínűsítettek. A prognózist most is fenntartják – erősítette meg Valkó Dávid.

2010 közepére ugyanakkor már egy felívelő szakaszt valószínűsít az Otthon Centrum a keresletben, ami meglátásuk szerint 2010-2011 végére akár hiányt is generálhat az újlakás piacon.

Érdemes-e lakást venni?

Befektetési céllal most érdemes lehet lakást venni – mondta az FN.hu kérdésére Valkó Dávid. Az ártárgyalásban jó pozícióból indulhat, aki most vásárol, mert a kereslet csökkenése miatt túlkínálat van az újlakás piacon. Csak Budapesten 50 százalékkal, 2000-ről 2900-ra nőtt az eladatlan lakások száma az idei év folymán.

Az, hogy választás előtt állunk megint érv lehet, igaz nem csak a mostani lakásvásárlás mellett, hanem ellen is. Ki tudja, az új kormány milyen intézkedésekkel igyekszik majd életet lehelni a lakáspiacba, és vajon valóban eltörli-e a vagyonadót.
Forrás: FN.hu

Olvass el


Az új lakások piacán már évek óta problémát okoznak az elővásárlási szerződések körüli feszültségek - csúszó átadások, megemelt árak, szerződésbe foglaltaktól eltérő méret, vagy kialakítás. A feszültségek általában a vevő, az eladó és a kivitelező között húzódnak, a fő problémát pedig látszólag a tágan értelmezett vis maior kikötések okozzák a szerződésekben - világít rá a Telex tegnapi riportja, ahol a Forest Hill lakóparkfejlesztésen keresztül mutatják be, milyen problémák is üthetik fel rendre a fejüket az elővásárlási szerződések esetén. A jelenség mindazonáltal nem egyedi és olvasóink például már évekkel ezelőtt küldtek be hasonló tapasztalatokat. Bár régen ez nem jelentett túl nagy kockázatot, de manapság már közös (fejlesztő és vevő) rizikójává vált a kivitelezés előtt akár évekkel lefoglalt lakások végső ára. Meg kell szokni és tanulni mindenkinek az új világ kihívásait.

Ahogy szigorodnak a jogszabályok, úgy válnak egyre népszerűbbé a környezetkímélő lakásfejlesztések, ami a lakásfejlesztő vállalkozások forgalmán is érződik. Ugyanakkor sokszor a vásárlás megfékezése teszi a legtöbbet környezetért, hiába sarkallnak fejlesztésre a kormányzati támogatások.

Az egymillió forintot is meghaladják a Balaton legfelkapottabb utcáinak négyzetméterárai. A koronavírus járvány hozott jelentős fellendülést a térség ingatlanpiacán.

Minden ház alaptartozéka a házszám: teljesen mindegy, hogy milyen, de lennie kell. Illetve lennie kellene. Mostanában állandóan látom a kiszállítókat, futárokat az utcákon kóvályogni, mert egyszerűen nem találnak házakat. Hát segítsünk már nekik, ha egyszer rendeltünk valamit.

házbank

Ingatlanirodák hirdetéseinek kezelésében partnerünk a Házbank.hu

Ajánlat ingatlanirodáknak

Ingatlanirodák oldalunkra a Házbank.hu rendszerén keresztül tölthetik fel ingatlanjaikat.

További információ: www.hazbank.hu vagy 0630 220 8882

hirdetés

webbusiness.hu

© Lakva.hu Minden jog fenntartva
Honlap készítés: Webpozitív
Hirdetés feladás Hírek Kapcsolat