• gyors feliratkozás
• díjmentes hirdetés

Regisztrálok


Folytatódó fellendülés a londoni iroda-bérbeadások piacán

London kulcsfontosságú irodapiacai, a West End, a City valamint a Docklands az elmúlt három hónapban ismét jelentős fellendülést mutattak, főként azoknak a cégeknek köszönhetően, amelyek a viszonylag alacsony bérleti díjakat és a jelentősen csökkenő prémium kínálat előnyeit kihasználva gyorsan cselekedtek
A Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlan tanácsadó kedden közölt adatai szerint az első negyedévben 288 ezer négyzetméter irodaterület kiadásáról kötöttek szerződést Közép-Londonban, ami 2008 utolsó negyedéve óta mért legmagasabb adat, 330 százalékkal magasabb a tavalyi év azonos időszakánál. Ez az 1998-óta legjobbnak bizonyuló évkezdet újabb, a városképet meghatározó irodaházak kialakítására ösztönözheti a fejlesztőket, habár a tőke megteremtéséhez számos előbérleti szerződés szükséges.

A Cityben és Docklandsben több mint 195 ezer négyzetméternyi területet adtak ki az első három hónapban, ami ötszörös javulás 2009 első negyedévéhez képest, és 16 százalékos emelkedés a 2009 utolsó negyedéve óta. Ez az eredmény jóval a tízéves átlag (139,3 ezer négyzetméter) fölött van és nagyságrendileg olyan, mintha négy, a nevezetes Uborka irodaházzal azonos méretű épület kelt volna el a piacon. A jelentősebb ügyletek közé tartozik a Blackrock szerződése a Drapers Gardensben, illetve a Macquarie szerződése a British Land\'s Ropemaker-rel.

A kereslet ösztönzést adott a fejlesztőknek a Cityben, mivel a prémium kategóriás irodaházak bérleti díjai 13,6 százalékkal emelkedtek az elmúlt negyedévben, így most 543 font/év/négyzetméteren állnak - utoljára 2008 utolsó negyedévében voltak ilyen szinten. A kiadható területek mennyisége 2009 első negyedévéhez hasonlóan 1,115 millió négyzetméter, ami azonban 7 százalékos visszaesést mutat a 2009 utolsó negyedévéhez képest. A kihasználatlansági mutató a City és Docklands városrészekben 8,25 százalékról 7,7 százalékra esett vissza.

A West Enden szintén 90,4 ezer négyzetméter irodaterületet adtak ki, s ez 216 százalékos javulás 2009 első negyedévéhez viszonyítva (28,5 ezer négyzetméter). A hónap végi jelentősebb ügyletek, úgymint a British Land tranzakciója az Aegisszel (10,9 ezer négyzetméter) illetve Gazprom-mal (8,3 ezer négyzetméter) a Regent\'s Palace-ban, hozzásegítették a piacot a 2007 utolsó negyedéve óta mért legmagasabb negyedév-zárásához. A West Enden a foglaltsági szintek az elmúlt egymást követő két negyedévben a hosszú távú negyedéves átlag felett zártak, ami a válságból való kilábalásra utal.

Az elsődleges irodabérleti díjak 815 font/év/négyzetméterről 869 font/év/négyzetméterre, 6 százalékkal emelkedtek a negyedév során London legdrágább mayfairi és St James-i ingatlanpiacain. Legutóbb 12 hónappal ezelőtt volt 869 font, és mostanra emelkedett ismét 9 százalékot a zuhanás után. Ezt a bérleti díj növekedést is növekvő kereslet követte, leginkább a pénzügyi szektor részéről. Jelenleg több, mint 92,9 ezer négyzetméter irodaterületet kínálnak értékesítésre a West Endben, ahol az irodakínálat mértéke 2007 harmadik negyedéve óta most éri el először a 90 ezret. Ez az érték magában foglal 58,8 ezer négyzetméter irodakeresletet a pénzügyi szektor részéről.
Forrás: MTI

Olvass el


Az új lakások piacán már évek óta problémát okoznak az elővásárlási szerződések körüli feszültségek - csúszó átadások, megemelt árak, szerződésbe foglaltaktól eltérő méret, vagy kialakítás. A feszültségek általában a vevő, az eladó és a kivitelező között húzódnak, a fő problémát pedig látszólag a tágan értelmezett vis maior kikötések okozzák a szerződésekben - világít rá a Telex tegnapi riportja, ahol a Forest Hill lakóparkfejlesztésen keresztül mutatják be, milyen problémák is üthetik fel rendre a fejüket az elővásárlási szerződések esetén. A jelenség mindazonáltal nem egyedi és olvasóink például már évekkel ezelőtt küldtek be hasonló tapasztalatokat. Bár régen ez nem jelentett túl nagy kockázatot, de manapság már közös (fejlesztő és vevő) rizikójává vált a kivitelezés előtt akár évekkel lefoglalt lakások végső ára. Meg kell szokni és tanulni mindenkinek az új világ kihívásait.

Ahogy szigorodnak a jogszabályok, úgy válnak egyre népszerűbbé a környezetkímélő lakásfejlesztések, ami a lakásfejlesztő vállalkozások forgalmán is érződik. Ugyanakkor sokszor a vásárlás megfékezése teszi a legtöbbet környezetért, hiába sarkallnak fejlesztésre a kormányzati támogatások.

Az egymillió forintot is meghaladják a Balaton legfelkapottabb utcáinak négyzetméterárai. A koronavírus járvány hozott jelentős fellendülést a térség ingatlanpiacán.

Minden ház alaptartozéka a házszám: teljesen mindegy, hogy milyen, de lennie kell. Illetve lennie kellene. Mostanában állandóan látom a kiszállítókat, futárokat az utcákon kóvályogni, mert egyszerűen nem találnak házakat. Hát segítsünk már nekik, ha egyszer rendeltünk valamit.

házbank

Ingatlanirodák hirdetéseinek kezelésében partnerünk a Házbank.hu

Ajánlat ingatlanirodáknak

Ingatlanirodák oldalunkra a Házbank.hu rendszerén keresztül tölthetik fel ingatlanjaikat.

További információ: www.hazbank.hu vagy 0630 220 8882

hirdetés

webbusiness.hu

© Lakva.hu Minden jog fenntartva
Honlap készítés: Webpozitív
Hirdetés feladás Hírek Kapcsolat