• gyors feliratkozás
• díjmentes hirdetés

Regisztrálok


Tetszhalott állapotban az építőipar

Tavaly novemberben az építőipari termelés volumene 2,2 százalékkal haladta meg az előző havi szintet. Az előző két havi csökkenés után azonban ez is csak szépségtapasznak számít, az ágazati teljesítmény stagnáló, enyhén csökkenő trendjén mindez nem sokat változtat.
Az építőipar őszi eredménye a 2,2 százalékos emelkedés ellenére is gyászos, hiszen összességében tovább folytatódott az ágazat ereszkedése. Ez leginkább az alábbi ábránkon látszik, amelyen megfigyelhető, hogy a termelési volumen már a 2002-es szintet is alulmúlja, a 2006-2007-es csúcshoz képest pedig 30 százalékos a visszaesés - értékeli az adatokat a Portfolio.hu.

A fentiek alapján a 12 havi indexet figyelők esetleges optimizmusa is alábbhagyhat. Az egy évre visszatekintő index látszólag egész biztató, hiszen az októberi 12,2 százalék helyett már csak 2,2 százalékos visszaesést jelez. Ugyanakkor a KSH adataiból világosan kiderül, hogy ennek nem a termelés látványos élénkülése az oka, hanem egyszerűen az, hogy tavaly novemberben nagyot zakkant az ágazat, így a viszonyítási alap lejjebb került.

Éppen amiatt, hogy az említett zakkanás volt az utolsó nagy sokk az ágazatnál, a közeljövőben az éves index inkább a nulla körül alakulhat, esetleg egy-egy hónapban még a pozitív tartományba is kerülhet. Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy az építőipar a kilenc évvel ezelőtti teljesítményszintjén stagnál, enyhén csökken.

Az ágazatnak 2010 az ötödik egymást követő éve volt, amikor csökkenést produkált, hiszen már a 2006 eleji csúcs után is ereszkedett a teljesítmény, 2007 második felében pedig a kiigazítás keresletszűkítő hatása miatt megindult a látványos mélyrepülés.

A közeljövő sem ígér sok jót, hiszen a rendelési mutatók szerint nyoma sincs az élénkülésnek. A novemberben kötött új szerződések volumene csaknem egynegyedével alacsonyabb volt az előző évinél. Ezen belül az épületek építésére 38%-kal, az egyéb építmények építésére 7,1%-kal alacsonyabb volumenű új szerződést kötöttek.

Az építőipari vállalkozások 2010. január-novemberben kötött új szerződéseinek volumene 12%-kal kisebb volt, mint 2009 január-novemberében. Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene 11%-kal mérséklődött az egy évvel korábbihoz mérten. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 29%-kal kisebb, az egyéb építményeké 2,7%-kal magasabb volt a 2009. november véginél.

Amennyiben az idén sikerül stabilizálódnia az ágazatnak, a mély bázis miatt akár kis pluszt is mutathat majd az éves átlagos volumenindex, de egyelőre valószínűbb, hogy inkább kisebb mínusz lesz az eredmény. Egyelőre ugyanis nem látszik, hogy milyen pontokon jelenne meg új kereslet az ágazat termékei iránt. Az állam oldaláról ilyesmire nem számíthatunk, a lakosság hitelszűkében van és az eladósodási kedve is elillant, legfeljebb a gazdagabbak reáljövedelem-emelkedése erősítheti bizonyos szegmensekben a vásárlási kedvet.
Forrás: Portfolio.hu

Olvass el


A hazai ingatlan piac újraéledésének egyik jele lehet, hogy öt év szünet után ismét megrendezik a több mint 100 ezer eladó lakást felvonultató Lakásbörzét a Lurdy Házban. A szervezők szerint ugyanis idén megfordul a trend, és egyre élénkül a piacon lévő lakások iránti kereslet, amely végül hatással lesz az árakra is. A Lakásbörze kiállítás és vásár április 26-27-én tart nyitva, a belépés minden érdeklődő számára ingyenes.

A magyar családok százezreinek rémálom az, ami a hazai lakáspiacon és azon belül is a lakásárakkal kapcsolatban az elmúlt néhány évben tapasztalható.

Elsősorban a zöld területekre vonatkozó szabályokat változtatja a Balaton-törvény módosítási tervezete.

Az első negyedévben évtizedes mélypontra került a hazai lakásépítési piac, az egy évvel korábbiakhoz képest is harmadával esett vissza az átadott újlakások száma.

házbank

Ingatlanirodák hirdetéseinek kezelésében partnerünk a Házbank.hu

Ajánlat ingatlanirodáknak

Ingatlanirodák oldalunkra a Házbank.hu rendszerén keresztül tölthetik fel ingatlanjaikat.

További információ: www.hazbank.hu vagy 0630 220 8882

hirdetés

webbusiness.hu

© Lakva.hu Minden jog fenntartva
Honlap készítés: Webpozitív
Hirdetés feladás Hírek Kapcsolat